Skip links
Published on: Nieuws

Start up stories. No money, No Problem?!?

Een tech startup vraagt een grote investering voor een eerste versie van het product. Je bent al snel een jaar of twee en een paar ton verder. En dan heb ik het niet over je eigen onbetaalde tijd. Vanaf een idee op een A4tje komt het eerste geld van de bekende FFF (Fools, Friends and Family) op basis van je eigen enthousiasme. En ook als je zelf geld hebt, is het volgens mij aan te bevelen geld te vragen, zodat je het product direct vanaf dag 1 gaat verkopen.

Een alternatief is het aanvragen van zogenaamd (pre) seed financiering, maar mijn ervaring hiermee is slecht. Als je als geldverstrekker in dit voorstadium een volledig lanceerplan, een gepolijste presentatie, een 3-jaar financieel plan of een jaar aan bankafschriften verwacht, heb je echt geen idee waar je het over hebt. Ik zou zeggen, verspil niet langer de kostbare tijd van startup ondernemers.

Aan de andere kant geven mensen onverwacht en oneindig veel steun die minstens net zo waardevol is als geld alleen. Dank!
En dat is nodig om in de vroege fase van een startup met beperkte middelen snel tot de kern van je product te komen. Veel geld werkt misschien zelfs wel averechts, omdat het stevige keuzes uitstelt die je toch wel moet nemen.

Voor nu wil ik twee ervaringen te delen.
1. Hoe later je geld ophaalt hoe beter je focus op de kernwaarde en hoe beter je onderhandelingspositie, maar dit is wel super stressvol.
2. Niet iedereen begrijpt je overlevingsstrijd, maar echte ondernemers wel.

Een ongevraagd advies aan Netherlands Enterprise Agency (RVO) en MKB-Nederland. Ontwikkel alstublieft een goed investeringsklimaat voor #startup. Veel goede ideeën falen nu door de moeilijke zoektocht naar middelen. Om die ene parel niet te verliezen moet je wel 10x meer ideeën steunen, zonder te veel vragen te stellen. De benodigde hoeveelheid geld is vaak alleen maar een basisinkomen om volledig focus te kunnen houden op je project. En daarom beste ondernemers, daag ik jullie uit om aan een startup 1 salaris aan te bieden. Laten we zeggen 4k per maand voor de komende 12 maanden.

Je steun voor het lef met een kans op succes zonder daarvoor nu iets terug te verwachten. Wie durft? Ik help je graag samen met Dutch Startup Association aan een passende starter.